Junkerdalsura – vill natur fra to perspektiver

Opplev magiske Junkerdalsura naturreservat sin lune beliggenhet og fantastiske omgivelser. Det er ikke bare botanikere som tiltrekkes til dette fascinerende stedet, men noe for enhver som ønsker en smakebit av Junkerdalsuras ville natur. Ura er imidlertid utsatt for økt rasfare i perioder og vi ber deg derfor lese vår anbefaling nøye.

Junkerdalsura view point Junkerdalsura naturreservat kan oppleves fra to perspektiver der den første turen starter ved Nordland nasjonalparksenter eller Saltdal Turistsenter. Følg merket sti ned mot Junkerdalselva og videre over hengebrua. Til høyre etter hengebrua går du langs en fin elvebredd og en rasteplass dukker deretter opp. Her vil du finne informasjon om området og en tilrettelagt bålplass med gratis ved som er levert av Statskog.

Mange turgåere husker at man herfra tidligere kunne følge stien videre inn i ura ca to kilometer langs elva helt fram til stedet Trekta. Men på grunn av økt rasfare er rasteplassen i Trekta fjernet og nå plassert ved begynnelsen av ura. Her finner du også statuen av prest og botaniker Søren Christian Sommerfeldt, som virket som prest i Saltdal for over 200 år siden . Han gjorde et betydelig botanisk dokumentasjonsarbeid akkurat i dette området. Du vil få et inntrykk av Junkerdalsura med en  kort spasertur langs elva, til fareskiltet og tilbake igjen, gjerne kombinert med en pause på rasteplassen. Da får du en smakebit av uras ville natur - en trygg måte.

Den smale veien langs Junkerdalselva ble åpnet i 1879 og var i bruk som kjørevei fram til 1958. Veien er i dag et fredet kulturminne.

Den andre muligheten til Junkerdalsura naturreservat er å ta den i øyesyn fra ørnas perspektiv. Da kommer virkelig dimensjonene til sin rett og du kan også se inn mot den tilgrensende Junkerdal nasjonalpark herfra. Perspektivet blir formidabelt om du spaserer opp den "nyeste gammelveien" (1958-2020) over Kjernfjellet. Her kan du kikke kikke ned i Junkerdalsura og utover Bibeldalen fra de mange luftige utkikkspunktene langs veien. 

Kjernfjellveien finner du enkelt ved åpninga til Kjernfjellet tunnell, noen hundre meter sør for Nordland nasjonalparksenter og Saltdal turistsenter. Det er anlagt parkeringsplass her. Du kan også leie sykkel og gi turen en ekstra dimensjon enten på Saltdal turistsenter eller Nordnes Kro og Camping. Fra Nordland nasjonalparksenter/Saltdal turistsenter er det imidlertid ikke sykkelsti og du må bruke E6 for å komme deg til Kjernfjellveien.

Vandrer du, så følger du stien fra Nordland nasjonalparksenter og Saltdal turistsenter (skilting mot «Tjernfjelltjønna" og du vil finne benk, bålpanne og ved som fritt kan benyttes. Ta gjerne med kikkert!

Sommerstid er det også anledning til å kjøre opp til en parkeringsplass hvis det er ulike grunner er vanskelig å gå. 

Floraen i Junkerdalsura har en blanding av sørlig varmekjære planter, sammen med tallrike fjellplanter. Sammensetningen av plantene i området har i lang tid pirret nysgjerrigheten til botanikere. Ura har også et rikt og varierende fugleliv.

   !
   9
   N
   1
   2