Tangodden Fyr

Dersom du leter etter en familievennlig tur, så er en tur ut til Tangodden perfekt! Turen har lite stigning, og byr på et variert landskap. 

Halsmoen

 Fra Rognan sentrum må du først forflytte deg til Halsmoen ved å følge skilting mot Skipmannvik. Du kan selv velge om du ønsker å kjøre, sykle eller gå (til fots tar det ca. 15 minutter).  Du finner parkering ved en liten bakketopp (Halsmoen) 3 meter høyere enn kjerreveien turen starter på. 

Tangodden

Turen mot selve Tangodden starter i nedoverbakke langs en gammel kjerrevei. Her passerer vi blant annet Saltenhyggebedriften Halsgården, hvor vertskapet byr på overnatting i historiske omgivelser, samt en liten bruktbutikk. Etter å ha passert Halsgården, følger veien fjorden et stykke før den går over i en sti. Denne vil lede deg igjennom en liten skog, som i følge skiltet heter 100-meterskogen. Mon tro om ikke Ole Brumm og Kristoffer Robin følger med på forbipasserende bak en busk? 

Vel ute av skogen, ender stien opp ved sjøen og svabergene. For de minste byr denne delen av turen på gode muligheter for å finne rekved, samt utforskning av tang & tare. Kanskje piler det en liten krabbe fram? 

Fyrlykten

Selve fyret på Tangodden er også spennende for de minste, der det troner ytterst på svabergene. Det ble opprinnelig bygd i 1909, men har blitt modernisert flere ganger siden. I tidligere tider ble odden benyttet til tørking av klippfisk på svabergene. I våre dage passer imidlertid de runde svabergene perfekt for en god pause med kaffe og noe attåt, mens en nyter utsikten over fjorden. 

For de fiskeinteresserte er det selvsagt mulig å ta med fiskestang og prøve lykken. 

Tips:

Salten har verdens tetteste populasjon av havørn. Nordland huser hele 35 % av Norges havørnbestand, og 20 % av verdens totale bestand. Løft blikket og se om du får øye på fuglen med landets største vingespenn!

Nyttige lenker: 

Turbeskrivelse via digitalt kart finner du her:

Litt informasjon: 

Parkering/Start: Ved bakketopp / Busskur på Halsmoen

Vanskelighetsgrad: Lett

Høyeste punkt: 80 moh

Lengde: 9 km tur retur med start fra Rognan

Tidsanslag: ca. 1 1/2 timer tur/retur med god pause på Tangodden.

   !
   9
   N
   1
   2