John Karl Daniels (Danielsen)

Saltdalingen fra Vik som ble en berømt billedhugger i Amerika. Denne artikkelen bygger på en avisartikkel i Nordlandsposten fra 22.oktober 1949. I rådhusparken på Rognan, finnes denne statuen i bronse, signert Daniels. Dette var en gave fra Daniels til hjembygda Saltdal. De første årene var den anbragt på Fredheim, men den ble senere flyttet til Rognan og rådhusparken.

Johannes Karl Danielsen ble født i Vik i Saltdal den 14.mai 1875. Foreldrene var Daniel Jacobsen og Beret Jensdatter. Til sammen hadde de 12 barn.

Da John var 9 år gammel emigrerte hele familien til USA. De reiste via Trondheim og var der innom Nidarosdomen på turen. Besøket i Nidarosdomen og alle skulpturene her, gjorde så stort inntrykk på ham at det var her han nærmest bestemte seg for å bli skulptør.

Familien kom fra Rognan til St. Paul og John Karl gikk på folkeskolen her. Men tankene gikk til skulpturene som han første gang hadde sett i Nidarosdomen. Han kom senere inn på kunstakademiet, men arbeidet ellers i flere år på en sigarkassefabrikk.

Den 9.oktober 1949 ble det store bronsemonumentet av Leiv Eiriksson, avduket utenfor Capitolbygningen i St. Paul i Minnesota. Dette er et av Daniels mest berømte verker.

Det var i 1936 at «The Leiv Eiriksson Memorial Association of America» ved Dr. Klaveness, ba om et utkast til et stort monument. Han gikk i gang med å lage utkast og blant mange konkurrerende bidrag ble Johns utkast valgt. Dette var ifølge ham selv ganske overraskende. Det ble satt i gang en pengeinnsamling som riktig nok fikk en pause på grunn av krigen, men i 1948 kom den endelige bestillingen. Statuen var kostnadsberegnet til 25.000 USD.
 

Da han var i 25-årsalderen hørte han om en monumentkunstner av dansk avstamning, som hadde fått bestilling på et gravmonument for veteraner fra den spansk-amerikanske krigen. Dansken var en praktisk mann og spurte John: «Hva vet du om å lage statuer?» -- «Ikke mye, svarte han, «men litt». — «Hvor mye vil en slik statue koste?» — Å, omkring tusen dollars. — Så pell deg ut herfra, dra til Bloksberg, sa dansken.

Men slutten på historien var at Danielsen laget monumentet, som står i Grafton i Nord-Dakota.

I 1918 laget Danielsen en borgerkrigs-statue i tre eksemplarer, og de står i Andersonville, Memphis, Tennesse og Litle Rock, Arkansas. I 1928 ble hans monument over den i kjente norskfødte senator Knute Nelson reist foran Capitolbygningen i St. Paul. I 1936 ble et pionermonument utført av Daniels - en gruppe i granitt som veier 45 tonn - plassert foran hovedpostkontoret i Minneapolis, og i 1937 ble en statue av George Washington avduket i Austin, Minnesota. 

Sommeren 1949 ble en stor bøffel i granitt plassert foran North American Life and Casualty Company i Minneapolis. Daniels begynte å hugge den ut av en granittblokk som veide 30 tonn.

Slik gikk Daniels fra den ene oppgaven til den andre, og innimellom har han «strødd» om seg med utkast ettersom ideene kom.

John Karl Daniels, mannen som skapte mange av Minnesotas mest kjente statuer, døde den 8.mars 1978 i en alder av 103 år.

John Karl Daniels ble i sin tid tildelt St. Olavsmedaljen av den norske konge for fremme av nære kulturelle forbindelser mellom Norge og USA.
 

"Indian Boy" som ble gitt i gave til Saltdal. Foto: Bengt A Sundsfjord
 

Denne artikkelen ble trykket i Saltdalsboka 2020.

Kilder:

 • Nasjonalbiblioteket 
 • Wikipedia
 • Store norske leksikon
   !
   9
   N
   1
   2