Saltdal Kommune

Saltdal er en stor kommune i utstrekning (2213 km2) og med i overkant av 4.700 innbyggere sier det seg selv at det er god plass til å ta i mot besøkende og innflyttere. Innbyggerne bor spredt i Saltdal, men cirka halvparten bor i eller tett ved Rognan sentrum.  

Kommunen grenser mot Rana i sør, Fauske i nord, Bodø og Beiarn i vest, og den svenske kommunen Arjeplog i øst.

 

Kommunesentre

Rognan er kommunesenter, og Røkland er kommunesenter i øvre Saltdal.

 

Rognan:

Rognan sentrum byr på et stort utvalg av butikker, er brosteinsbelagt og bilfritt. Butikkene er klare til å ta i mot deg med god service og et bredt vareutvalg. Her parkerer du i tillegg helt gratis og trenger ikke å være redd for parkeringsvakten.

 

Bryggene på Rognan

Tettstedet Rognan er rimelig kjent for sin stolte båtbyggertradisjon, men visste du at stedet også kan by på en miniversjon av bryggene i Bergen?

Langs kaipromenaden troner fire autentiske brygger i klassisk oker og rød fargeprakt. Bryggene kalles henholdsvis Næstbybrygga (1916), Olsenbrygga (1917), Koopbrygga (1923) og Kulsethbrygga (1926). Hvert bygg har sin egen historie som det er mulig å lese mer om på små blå plaketter utenfor byggene. For de som er interessert i å lære mer om båtbyggertradisjonene, er det også mulig å følge disse plakettene på en lokalhistorisk vandring langs hele Rognanfjæra. 

I sommersesongen er det ofte spennende utstillinger i Næstbybrygga, noe som pleier å være populært blant både tilreisende og fastboende. 

Særlig mye aktivitet pleier det å være i tilknytning til den årlige trebåtfestivalen/ Rognandagan. Da arrangeres det ulike konkurranser, salg av håndverksprodukter m.m.

Nyttige lenker:

Les gjerne mer om bryggene og lokalhistorisk vandring her:

 

 
Røkland:

Her kan du blant annet finne matbutikk, restauranter, bruktbutikk, ladestasjoner, og grillkjøkken. Røklandsområdet er også svært populært for sine flotte idrettsanlegg som skiløyper og friidrettsbane. 

   

Vensmoen skianlegg / Foto: Lars Skjelstad

 

Nasjonalparkkommune

Kommunen huser Nordland nasjonalparksenter som er et infosenter for fylkets mange flotte nasjonalparker. To av dem, Saltfjellet/Svartisen og Junkerdal ligger helt og delvis innenfor kommunens grenser og er hyppig besøkt i forbindelse med både jakt, fiske, bærplukking og rene naturopplevelser.

 

Bolyst

Kommunen har et godt utbygd tilbud innen helse, skole, barnehager, idretts- og kulturliv. Kunstgressbane, idrettshall og samfunnshuset er også et resultat av dugnadsinnsats, noe den oppvoksende generasjon får daglig glede og nytte av.

Saltdal er kjent for å være en god kommune for innbyggere i alle livsfaser, og mange ganger kan man høre folk snakke om omsorgskommunen Saltdal. Man forelsker seg raskt i Saltdal, og saltdalingene er et stolt folkeslag. For å si det rett ut; Vi liker å få besøk og vi liker å vise frem både det gamle og det moderne.

 

Mektige opplevelser

Vil du bare helt enkelt besøke Saltdal som turist så anbefaler vi blant mye annet en godt opparbeidet sykkelsti, turstier langs den populære lakseelva Saltdalselva, fiske, naturopplevelser, besøk på Bygdetunet eller på Adde Zetterquist kunstgalleri.

Mange vil nok huske Saltdal for krigshistorien, Blodveien, båtbygging, Blåfrostfestivalen, Sommerblå, Trygve Hoff, Alt For Rognan, Hans Erik Dyvik Husby og Lena Kristin Ellingsen. Alt dette og mye mer finnes i ryggmargen på alle som bor i den flotte bygda vår.

Velkommen! 

 

Ny Saltdaling?

Vil du lære mer om Saltdal Kommune kan du besøke kommunens hjemmeside på: https://www.saltdal.kommune.no